Velkommen til historien om min allerførste campingtur.

 Koblet til og klar til afgang.

Dag 1.

Søndag d. 13/6-2004 alt for tidligt om morgenen (i hvert tilfælde under mine normale forhold) skulle være dagen hvor jeg påbegyndte min første campingtur. Jeg havde besluttet at den skulle gå til det Sønderjyske, ingen vej tilbage - der skulle ikke bare kunne fortrydes og vendes hjem hvis noget manglede. Det viste sig at jeg havde husket det meste - selvfølgelig skulle mad og drikkevare først købes når jeg kom frem, og jeg havde ikke planlagt at leve af dåsemad og pølser fra den lokale pølsevogn.

Det var også nu Golf'en skulle stå sin prøve som "trækdyr", jeg var i forvejen spændt på hvordan den ville opføre sig hvis det blæste. En hver tvivl blev gjort til skamme, den klarede både Store- og Lillebælt samt de jyske "bjerglandskaber" i 4. og 5. gear til UG med pil opad. Jeg havde fået en stabilisator-kobling monteret hos forhandleren plus lidt andre småting (gasflaske, spejle, spildevandstank m.m.) som en del af handelen - han ville ikke gå ned i pris, så det var tilbehøret der blev "pruttet" om. Jeg havde læst lidt på Internettet om disse stabilisator-koblinger, og det skulle være nærmest uundværligt. Det viste sig at holde stik, selv når store lastbiler overhalede (for jeg overhalede jo ikke dem !!!!!, jeg måtte jo kun køre 80 km/t) kunne det kun svagt mærkes i vogntoget, så den er jeg glad for.

Nå, men af sted mod Storebælt gik det, fire dage med afslapning ventede forude. Selvfølgelig havde jeg monteret min Kenwood TM-D700 radio med APRS i bilen, alle skulle jo kunne følge med i hvor jeg bevægede mig hen ad. Den bærbare computer blev tilsluttet til radioen, jeg skulle jo også kunne se hvor alle de andre kørte. Der var dog ikke så mange radioamatører ude og køre på denne søndag morgen, men så kunne jeg jo se på kortet hvor jeg befandt mig - ikke noget med at fare vild. Men pludselig, på vej hen over Fyn kom der pludselig besked fra Jan OZ7AFQ , at jeg skulle kigge forbi. Midt på Fyn var det så muligt via en repeater at snakke med Jan, så blev køreturen lige pludselig mere overkommelig. Nå, men det blev til en frokostinvitation, og Jan mente jo heller ikke at jeg bare kunne komme til Jylland uden at kigge forbi, alt andet ville være uforskammet. Jeg blev tilbudt at stille min bil og campingvogn for enden af vejen, langt væk fra deres hus, og navnlig deres campingvogn - min skulle jo nødigt gå hen og få mindreværdskomplekser !!!!! Da jeg kom frem fandt jeg ud af hvad han mente, det var jo ikke en campingvogn men et mindre luksushotel der stod i indkørslen. Ikke noget med mindreværdskomplekser, det var alligevel en umulig opgave for Golf'en - så ingen byttehandel der. Vel fremme hos Jan i Ødsted (10 km vestsydvest for Vejle) fik vi kigget lidt på begge campingvogne, og måske navnlig på den 16 meter teleskopmast jeg havde medbragt på turen - der skulle jo leges med radio - troede jeg (mere om det senere). Så gik radiosnakken, en dejlig frokost fortæret, mere radio- og computersnak og pludselig var der vist gået fire timer. Tak for en hyggelig eftermiddag til Jan, Jeanett og lille Michell, som når vi snakkede radio og computer kiggede på os og så ud til at tænke "de aner ikke hvad de snakker om" :-)

En smuttur til Ødsted, og Jan som jeg tit snakker i radio med.

Efter besøget i Ødsted var det så bare med at finde en lidt kortere vej tilbage til motorvejen, jeg var vist ikke kommet den nemme vej til Ødsted - en lille omvej på 7-8 kilometer !!!! Af sted mod Sønderjylland, og Lærkelunden camping som jeg havde haft kig på inden afrejsen. Jeg var fremme på pladsen ca. kl. 17 og var egentlig klar til at hoppe på hovedet i seng. Men man er jo ikke på camping før forteltet er oppe, problemet var bare at de var blæst noget op - men op skulle det altså.
Jeg kæmpede en brav kamp, og til sidst lykkedes det mig at få trukket teltet hele vejen gennem skinnen. Så var der jo kun det nemme tilbage - troede jeg da !!
Teltstænger og blæst er nok ikke lige den nemmeste opgave - i hvert tilfælde ikke som førstegangscampist. Jeg havde selvfølgelig gennem øjenkrogen set at der sad folk rundt om i forteltene og lod sig underholde af min kamp med teltet, og pludselig var der et sødt tysk ægtepar der fik ondt af mig, de kom over og tilbød deres hjælp. Trods de sproglige barriere lykkedes det efter en lille time at få telte, og navnlig stængerne på plads. Der blev ikke tid til at lægge gulvtæppe eller stille bord og stole op, men op og finde en bruser og få sig et velfortjent bad. Så et lille smut op til Gråsten City og få et par franske hotdogs (som jeg jo ikke skulle leve af på turen) samt checke e-mail på Statoil-tanken. Inden afrejsen havde jeg tilmeldt mig TDC-hotspot, og jeg må sige at det virker. Jeg kan holde uden for en Statoil-tank eller en McDonald og checke min e-mail, netbanken og i øvrigt surfe lidt på nettet.

Så tilbage til Lærkelunden, under dynen - den dag varede ikke 3 minutter længere.

Campingpladsen ligger i Rinkenæs sogn, så hold øje med vildfarne ænder.


Dag 2 (mandag)

Vækkeuret var stillet til kl. 9.00, og der var hentet vand aftenen i forvejen så kaffen kunne brygges med det samme jeg vågnede. Jeg havde også købt lidt morgenmad da jeg var på Statoil i Gråsten. 
Efter en kande kaffe og morgenmad skulle jeg lige op og have lidt vand i hovedet og andre steder. Det var lækre faciliteter med varmt vand inkluderet i prisen, så ikke noget med at stå og smide 1-kroner i en automat som jeg havde hørt om.

Så skulle gulvtæppet på plads i forteltet, bordet blev stillet op og en enkelt stol fundet frem. Lampen blev hængt op, jeg havde jo regnet med at sidde hele aftenen i forteltet. Det viste sig bare at vejret ikke var helt så fint som jeg havde håbet, og meteorologerne havde lovet - men de kan jo slippe ustraffet fra at lyve over for flere millioner mennesker dagligt !!! Det blæste også stadig en halv pelikan, så jeg fik ikke stillet min teleskopmast op. I stedet monterede jeg min lille GP-1'er på holderen til næsehjulet, for radioen skulle jo fungere.
Vogn med fortelt og antenne på næsehjulsholderen.

Jeg fik da også gang i radioen, og kontakt med Jan. Han spurgte om jeg skulle med til Hamborg, han havde fået tur dertil. Jeg takkede nej, jeg havde regnet med at bruge dagen på at kigge mig lidt omkring i lokalområdet og måske tage en dukkert i Flensborg fjord. Jeg fandt hurtigt ud af at vandtemperaturen i fjorden var ca. 2 cm. hvis man gik i til bæltestedet, så det blev ikke nogen stor badeferie. Jeg fandt også ud af, at min radio forstyrrede samtlige fjernsyn på hele campingpladsen, da alle vogne er monteret med bredbåndsantenner og ca. halvdelen af pladsen var belagt med tyskere der åbenbart sad det meste af dagen og så TV. Jeg nåede dog ikke at få klager over forstyrrelser, men hellere bevare roen og det gode naboskab end store diskussioner på tysk, og så holde lidt igen med benyttelse af radioen. Tiden var inde til at køre op og kigge lidt på Gråsten Big City. Der skulle jo også købes lidt ind til aftensmad, og radioen i bilen generede jo ikke når jeg forlod campingpladsen, så der ku' snakkes. Jeg lærte hurtigt at det ikke er så benyttet at sige 73 når man afslutter en samtale i Jylland, "mojn" virker lige så godt, morgen, middag, aften og sandelig også midt om natten. Lærkelunden camping ligger i Rinkenæs, så jeg kørte langsomt mod Gråsten - jeg skulle jo se om jeg kunne finde "Rapanden Rasmus" - og sandelig om ikke der var et fint byskilt med denne :-).

Det blev til en lidt længere køretur end bare Gråsten, klokken var jo kun omkring middag. Jeg besluttede mig for at køre mod Sønderborg, og på vejen dertil kommer man gennem Dybbøl. Møllen som John Mogensen synger om - der maler helt ad h.... til, tjaaa den var ved at blive renoveret, så den malede slet ikke til trods for at det stadig blæste godt..

Dybbøl Mølle

Efter et kort kig på møllen som jo var under renovation gik det videre mod Sønderborg. En lille gåtur i byen blev det da til inden jeg måtte videre i det sønderjyske landskab, jeg havde jo kun et par dage tilbage. Jeg fortsatte mod Åbenrå, men på vej ud af Sønderborg, hvor jeg lige skulle se Sønderborg slot kom jeg lidt længere ud end jeg havde troet jeg skulle komme på min første campingtur.

  

Jeg fik desværre ikke taget nogle billeder af slottet, da jeg havde glemt at lade batterierne til kameraet op :-( - så billedet er "sakset" fra slottets hjemmeside !!!

Videre gik det så mod Åbenrå, stadig med kedeligt gråvejr, dog uden regn. Det blev også til en lille gåtur i Åbenrå, jeg fik lige klemt et enkelt billede ud af de flade batterier i kameraet.

Den virker bekendt, selv telefonnummeret er det samme som hjemme i København, men vi er altså i Aabenraa hvis man kigger godt efter

Der var efterhånden gået nogle timer, så jeg besluttede at vende næsen hjemad mod campingpladsen, der skulle dog købes lidt ind på vejen. Min opfindsomhed i et køkken er til at overskue, så der blev indkøbt nogle pølser og noget kartoffelsalat, sennep, ketchup lidt rugbrød og pålæg samt en engangsgrill. Der er jo ikke grund til at fyre op på den store grill for at riste 10 pølser. Jeg fandt dog ud af, at den store grill danner et fint brandsikkert bord til en engangsgrill, så den har da været i anvendelse. Resten af aftenen blev der slappet af foran fjernsynet, og jeg smuttede i bad ved 22 tiden og i seng ved 23 tiden..


Dag 3 (tirsdag)

Igen var vækkeuret stillet til kl. 9.00, men jeg tog mig vist en time ekstra. Masser af frisk luft dagen i forvejen havde gjort sit til at jeg åbenbart behøvede en time mere. Det blæste stadig godt, faktisk blæste det rigtig godt i løbet af natten. Jeg besluttede mig for lige at stramme teltet op og sætte nogle barduner på, da de ikke ligefrem lovede mere stille vejr i løbet af dagen. Faktisk lukkede de Storebæltsbroen for høje lette køretøjer og campingvogne - så jeg var fanget i Jylland. De sagde dog at den ville blive åbnet igen omkring kl. 13, hvilket også holdt stik.

Jeg var jo tæt på den tyske grænse, så selvfølgelig skulle jeg da en tur til tyskland. Jeg besluttede mig for at køre ned og handle lidt brændbare cd'er, lidt øl og sodavand og hvad der nu ellers måtte friste, så kursen blev sat mod Kruså. Toldkontrol er der ikke meget tilbage af, faktisk er burene helt tomme men farten skal stadig ned på 40 km/t. Det må være fordi man skal kunne nå at smide et brev i postkassen ved grænsen hvis man skulle få den mærkelige idé at fortælle at man havde smuglet !!!!

Jeg fandt lagerbygningen billigmedien.de - jeg havde nok regnet med lidt mere, men det var bare en skranke - men hvad gør det når bare prisen er rigtig. 100 brændbare 80 minutters Mr. Platinum cd'er til 200 dkr. er vel ok, og når vi nu var her alligevel. 
Videre til CITTI, et indkøbscenter der er svært at overse. Der er også MediaWorld, alt i radio-tv-elektronik o.s.v. o.s.v., men jeg havde vist ikke lige budgetteret med sådanne store vilde indkøb, så jeg skyndte mig forbi den forretning. Ind i CITTI, og det er altså beregnet på danske slikfanatikere og hærdede alkoholikere - slik og sprut i lange baner. Der findes naturligvis også pølser i lange baner - vi er jo trods alt i tyskland. Lidt almindelige supermarkedsvarer er der dog også, de fylder bare ikke ret meget i landskabet i denne butik. Det blev til et par rammer dåseøl, en ramme Coca-Cola, et par dåser lakrids og vingummi samt et kilo kaffe - det får man ikke for 350 kr. hjemme i Danmark, men det gik fint her. Man skal lige huske at udfylde en seddel med navn, adresse og pas- eller kørekortnummer, ellers skal man betale tysk pant for dåserne. Gad vide om de bliver videregivet til den danske skatteminister, eller om de bare skal se hvem der går og smider tyske alu-dåser i den danske natur, for det har naturligvis ikke noget at gøre med om man køber et par paller øl hver anden uge og siger det er til eget forbrug !!!!!!
Man kunne naturligvis betale med danske penge i CITTI, men fik tilbage i Euro, og hvad skal man så bruge dem til ? - tjooo, sulten meldte sig - og noget bekendt sås i det fjerne - McDonald's. Jeg skulle lige prøve en tysk BigMac og en McChicken, men hvordan fan... bestiller man pommesfritessauce på tysk ??? - utroligt at hende ved kassen ikke fattede det på dansk eller engelsk, der var jo stort set ikke andet end danskere i centret. BigMac smagte som BigMac nu smager, men McChicken i et stykke morgenbrød fra Hattings, det har jeg nu aldrig set eller smagt før - men det smager stort set lige så kedeligt som det plejer. Godt at der var rugbrød og pålæg i køleskabet hjemme på campingpladsen !!!

Jeg tog motorvejen hjemad mod Danmark, og smuttede lige forbi lige forbi Frøslev-lejeren. Med nyopladte batterier i kameraet. En stor del af lejeren er i dag efterskole, men der er dog også et par bygninger der rummer museer. Da det var kort tid før lukketid droppede jeg museerne - det må blive en anden gang.

Vel hjemme på pladsen igen og efter et par rundtenommer rugbrød foran fjernsynet lovede de nu regn i løbet af natten. Jeg var spændt på at se hvordan teltet ville klare det. Det blev nu ikke til meget regn, og da slet ikke en dråbe inde i teltet - det må siges at det hele fungerede som det skulle. Tv'et kørte til lidt over midnat og så var det i seng efter en tur under bruseren.

 


Dag 4 (onsdag)

Ikke noget vækkeur der ringede i dag - sov til klokken var 11.00

I dag skal jeg bare slappe af. Jeg har planlagt at der skal ryddes op på min bærbare computers harddisk - der har godt nok samlet sig meget skidt og ragelse. Alt hvad der er overflødigt i det daglige blev brændt ned på cd'er - dem havde jeg jo masser af efter tysklandsturen i går.
Der blev konsumeret en kande kaffe sammen med morgenmaden, og en kande mere nogle timer senere sammen med et par rundtenommer rugbrød. Der blev set tv til den store guldmedalje - fodbold på alle kanaler. 
Jeg skulle jo desværre hjem i morgen, så jeg besluttede mig for at tage forteltet ned inden det væltede ned. Det blæste stadig godt, men det gik trods alt en del nemmere med at få teltet ned end da det skulle op, og denne gang helt alene. Det blev pakket sammen, og hvor fantastisk det end lyder, så lykkedes det mig at få det hele ned i posen. Cirka en halv time efter at jeg havde fået pakket teltet sammen i kraftig blæst, ja så løjede vinden af og der var havblik over Flensborg fjord !!!!!!!!

 

Der gik til gengæld ikke meget over en time før regnen piskede ned, så det var nu meget rart at teltet var nede. Så slap jeg da for at pakke et vådt telt sammen, for så at kunne pakke det ud igen og hænge det til tørre når jeg kom hjem. Resten af aftenen gik med Tv-kiggeri og så i seng ved midnatstid efter et bad..

 


Dag 5 (torsdag)

Jeg havde ikke stillet vækkeuret i går - så jeg håbede måske at min miniferie ville vare lidt længere på den måde. Jeg vågnede nu alligevel omkring kl. 10.00 og smuttede op og fik lidt vand i hovedet og de andre steder.

Arbejdet kalder i morgen (fredag), så selvom jeg godt kunne have brugt noget bedre vejr og en uge mere i Sønderjylland så var jeg nødt til at smutte hjemad i dag. Regnen silede ned, og jeg er stadig glad for at teltet blev taget ned i går. Nu skulle jeg bare pakke antennerne og teleskopmasten i vognen igen. Jeg nåede aldrig at få sat det op, da det som beskrevet forstyrrede Tv-apparaterne og blæsten heller ikke tillod den store mast. Efter grundig aftørring fik jeg bakset det hele ind i campingvognen igen, og efter at have set lidt tv og drukket en kande kaffe og brygget en ekstra kande til hjemturen blev næsehjulet sænket og støttebenene trukket op. Klokken var efterhånden også blevet 13.00, så jeg besluttede mig for at lette med kurs hjemad. Der var dog lige en enkelt detalje jeg havde glemt - receptionen på campingpladsen holder "siesta" mellem kl. 12 og 14, så jeg nuppede lige en kop kaffe mere. En af dem der er ansat på pladsen havde luret at jeg sad og ventede, og fik åbenbart ondt af mig, så jeg fik betalt og kom af sted kl. 13.30.

Jeg kan kun rose Lærkelunden camping, de fire stjerner er fortjent. Lækre faciliteter, lille købmandsbutik på pladsen, og meget pænt og rent alle vegne. Men desværre ikke mange unge mennesker på pladsen. Der sker vel lidt mere i højsæsonen.

Så nu kunne det gå hjemover, jeg havde stadig 20 euro tilbage fra turen til tyskland, så jeg besluttede at min campingvogn også lige skulle en tur udenlands. Jeg kørte mod Kruså, selvom der måske godt kunne skydes genvej mod motorvejen - men jeg kunne jo lige så godt hælde benzin på bilen for de 20 euro. Jeg nåede dog kun til Kruså, da Uno-X tanken her har en seddelautomat der også kan tage euro-sedler - det passede lige med at tanken var fuld og hjemturen var godt i gang.

Jeg kan selvfølgelig godt mærke at der hænger små 1000 kg. på krogen, men det er stadig ikke noget problem for Golf'en at trække af sted med campingvognen. Jeg var måske ikke så flink til at læsse så meget af bagagen over i bilen på hjemturen som jeg havde gjort på vejen der over - men stadig ingen problemer. Det var da bare pudsigt at jeg skulle have modvind begge veje - men det er vel bedre end stærk sidevind på broerne.

En af de ting der har overrasket mig positivt er Golf'ens benzinforbrug - jeg havde ikke regnet med at køre over 10 km/l på turen. Det er godt nok med al kørsel, både med og uden campingvogn. Der blev tilbagelagt ca. 950 km. på de fire dage, og tanket 87 liter ialt - det er da ikke så ringe endda.

Nu skal jeg bare lige vende mig af med at sige "mojn". Jeg kan dårligt vente med at komme af sted igen på campingtur - jeg tror faktisk allerede at jeg er lidt bidt af det - selvom den første tur rent vejrmæssigt ikke var helt perfekt. Men der findes jo ikke dårligt vejr, kun forkert påklædning.

Det er allerede planlagt at jeg tager en ny lille miniferie i uge 27 - ikke over Storebælt, men måske med en lille sejltur inkluderet - det bliver kun et par dage, men det er jo let nok bare at spænde vognen på knoppen og så af sted. Og måske kommer der også lidt historie og nogle billeder fra den tur her.